ANBI

Telefoonnummer

020-6849897

BUTTON

Een serie van drie lessen waarin leerlingen eigen verhalen maken aan de hand van een kunstwerk

Cultuureducatie – Kunstwerk – Taal – Verhalen – Schrijven – Taaltekening

Voor Kunst in de klas komt een vakdocent drie keer anderhalf uur werken met de groep. Het uitgangspunt van elke les is een kunstwerk, dat de vakdocent met de leerlingen bespreekt op basis van hun eigen ervaringen. Welke associaties roept het kunstwerk bij hen op? Wat hebben ze zelf meegemaakt dat raakt aan wat er verbeeld is in het kunstwerk? Hoe ging het precies, en wat voelden ze toen?  Details en de juiste woorden om die te beschrijven zijn belangrijk, zodat elke leerling zijn verhaal beeldend kan vertellen.

De vakdocent werkt met een taalronde. De taalronde is een werkwijze waarbij alle taaldomeinen op een natuurlijke manier aan elkaar verbonden worden. De eerste stap is in de kring vertellen over iets wat je herkent in dit kunstwerk, dat je zelf hebt meegemaakt. De kinderen vertellen, luisteren naar elkaar, stellen vragen en proberen samen het verhaal helder te krijgen. Daarna gaan ze hun ervaring tekenen en opschrijven.

Omdat je vertelt om gehoord te worden en schrijft om gelezen en begrepen te worden, komen de teksten en taaltekeningen altijd weer terug in de groep. Ze worden voorgelezen aan elkaar, opgehangen in de gang of het klaslokaal of in de vorm van een boekje aan de bibliotheek toegevoegd.

De lessenserie Kunst in de klas kost 600 euro per groep.

  • 3 lessen (van elk anderhalf uur)
  • 600 euro*
  • kan ingezet worden in het kader van werkdrukverlichting (leerkrachtvervangend)

*Voor scholen in de stad Amsterdam geldt een eenmalige korting van 350 euro, mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunsten.

 


Gerelateerde cursussen