ANBI

Telefoonnummer

020-6849897

BUTTON

Cursus Taalronde met nieuwkomers

In de cursus van vier bijeenkomsten krijgen leerkrachten van nieuwkomersgroepen inspiratie hoe ze taalronde bij hun leerlingen kunnen inzetten.

Mondelinge taal is de basis van alle taalontwikkeling. Taal is belangrijk, taal is leuk, van taal kun je groeien en door taal kun je leren. Door de eigen ervaringen van de kinderen te gebruiken als bron van hun taalonderwijs, krijgen ze zelfvertrouwen en raken ze betrokken.

In deze cursus werken een consulent Taalvorming en een ervaren leerkracht in het nieuwkomersonderwijs samen om u te inspireren de taalronde in te zetten in de groep.

Waarom de taalronde inzetten bij nieuwkomers?

  • Een taalronde is zeer geschikt voor internationale groepen: het uitgangspunt zijn eigen ervaringen van kinderen; elk kind beschikt hierover.
  • Onderwerpen zijn herkenbaar en motiverend, waardoor kinderen zeer gemotiveerd zijn om hun ervaringen te delen.
  • In een taalronde worden tekenen, vertellen en schrijven op een natuurlijke manier met elkaar verbonden. Taaltekeningen ondersteunen de kinderen bij het duidelijk maken van wat ze willen vertellen.
  • Elke taalronde start met een voor ieder kind herkenbare, visuele en soms ook tastbare introductie van het onderwerp, zoals een voorwerp, een foto of een plaat waar alle kinderen aan kunnen relateren.
  • Ruimte geven aan de eigen talen van kinderen kan in een taalronde zonder moeite. Het levert zelfvertrouwen op en vaak extra motivatie om ook het Nederlands goed te leren gebruiken en zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen.
  • Het delen van verhalen in de kring zorgt voor onderling begrip en creëert sociale veiligheid in de groep.

Schooljaar 22-23

Wat                 cursus van vier bijeenkomsten, met tussendoor praktijkopdrachten

Wie                 Leerkrachten van nieuwkomersgroepen

Wanneer        4 oktober, 8 november en 6 december 2022, 17 januari 2023

Tijdstip           16-18 uur (dinsdagmiddagen)

Waar               Mauritskade 24, Amsterdam*

Prijs                 € 365 (2e leerkracht zelfde school 25 euro korting)

 

* We streven naar fysieke bijeenkomsten; afhankelijk van omstandigheden kunnen vervolgbijeenkomsten mogelijk online plaatsvinden.

De volledige informatie over de cursus kun je hier downloaden


Gerelateerde cursussen