“Eenvoud is de kracht van taalvorming: uit simpele werkvormen komen krachtige verhalen voort, die werkelijke communicatie opleveren in een groep.”
“In de details zijn eigen ervaringen altijd persoonlijk, verrassend en uniek. Daarom zijn ze zo geschikt als bron van taalonderwijs. Ik vind niets leuker dan in mijn werk met leerkrachten en kinderen, de wereld te bekijken vanuit steeds een ander perspectief. Ik zie elke keer weer dat deze manier van werken niet alleen een stimulerend effect heeft op de taalontwikkeling, maar ook op de betrokkenheid van de kinderen op elkaar en de wereld om hen heen.”
“Zelfvertrouwen is een van de belangrijkste voorwaarden voor het leren van een (tweede) taal. Doordat iedereen bij Taalvorming op zijn eigen niveau mee kan doen en gemotiveerd is om te vertellen over dingen die hij belangrijk vindt, wordt er zelfvertrouwen opgebouwd. En daarna komt die taal vanzelf wel.”
“Niet het behalen van cijfers of beloning, maar de wens om mee te doen en het gevoel gehoord te worden geeft deelnemers de innerlijke drijfveren te leren en hun taal te ontwikkelen.”
“Als je naar toneelspel kijkt, maak je het zelf ook een beetje mee. Handeling en verbeelding zijn aan elkaar verbonden. Zo kan spel een ingang zijn tot taal. Daar kan het onderwijs nog veel gebruik van maken.”
“Al zestien jaar ben ik leerkracht in het basisonderwijs en vanaf het allereerste begin schrijf ik teksten met mijn groepen op de manier die Taalvorming voor ogen heeft. Taal, schrijven en in gesprek levert bij de kinderen veel plezier op. Ik hoor altijd meerdere keren ‘yes!’ wanneer de kinderen ‘s morgens binnenkomen en ‘de taalronde’ op de dagplanning zien staan!”
“Het is prettig om te werken voor een team van gedreven consulenten/specialisten. Ik ondersteun mijn collega’s graag op administratief gebied in al zijn facetten, en kan genieten van de met liefde gemaakte boeken, films en andere eindproducten.”
“Ik kom er steeds weer achter hoe belangrijk en bruikbaar het is om concrete, alledaagse eigen ervaringen in de klas met elkaar uit te wisselen en te gebruiken als bron voor het schrijven van verhalen. Het uitwisselen van en filosoferen over diverse onderwerpen wordt ook als leuk en belangrijk ervaren door de kinderen zelf. ‘We praten hier nooit over in de klas’, hoor ik vaak terug.”
Specialisaties: inpassing van taalvorming in het schoolcurriculum, filosofieonderwijs
“Vaak wordt taal in het onderwijs aangeboden in aparte vakjes: spelling en grammatica; tekstbegrip; literatuurgeschiedenis, etc. Heel graag laat ik leerlingen én leerkrachten zien dat vertellen, schrijven en lezen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. En dat boeken er niet alleen zijn om te lezen, maar ook om uit te jatten.”
Co de Custer (voorzitter en penningmeester)
Gerard Aartsen (bestuurslid)
Marja Meeder (secretaris)
Fenna van Hout (bestuurslid)